Ruimte voor onze sponsors
Geschiedenis PDF Afdrukken E-mail

Houts Welvaren werd in 1877 door de Kastelijn P.Meulendijks opgericht om de mannen van Mierlo-Hout, dat toen nog Mierlo was en geen Helmond, iets te doen te geven naast werken en doodgaan.

De naam Welvaren doelt op iets wat de mensen daar goed konden gebruiken, slechts enkele tientallen kilometers verder worden de aardappeleters door vincent van gogh in Nuenen geschilderd, hij had dat ook in Mierlo-Hout kunnen doen.

De oprichting van deze vereniging betekende niet alleen dat men onder het genot van een pint een pijltje kon schieten maar ook dat men onder de mede verenigingsleden een soort broederschap vormde.

In later jaren is Houts welvaren verhuisd naar de koeveldsestraat achter de scouting. Daar heeft men een overdekte hal gebouwd waar geschoten wordt met de mmogelijkheid om ook buiten te kunnen schieten. In 2001 is men begonnen om de buitenbanen te overdekken en aan te sluiten bij de binnenbanen. Dit project is vlak na de viering van het 125-jarig bestaan voltooid, wij hebben nu 20 overdekte banen tot onze beschikking.

 Twintig overdekte banen

En, na 125 jaar is Houts Welvaren nog steeds niet aan het einde van het verhaal...

Handboogschieten

Hoogstwaarschijnlijk is men er 40.000 jaar geleden achter gekomen hoe men pijl en boog in elkaar kon zetten. Hiermee was de pijl en boog het eerste mechanische wapen van de mensheid.

Waar de boog is uitgevonden is niet bekend. Waarschijnlijk is de boog op verschillende plekken uitgevonden. Op alle werelddelen zijn bewijzen dat er gebruik is gemaakt van pijl en boog, behalve in Australie, hier had men de boemerang uitgevonden.

Jachtwapen

Pijl en boog was in de oudheid als jachtwapen ideaal, men kon het te jagen dier van af een relatief grote afstand beschieten. Beter en veiliger dan met bijvoorbeeld een knuppel. Ook had de pijl en boog meer kracht en precisie dan een speer.

Oorlogswapen

Zoals met alle wapens zijn pijl en boog gebruikt als oorlogswapens.

De eerste grote veldslag die in de Europese geschiedenis gewonnen werd door gebruik van pijl en boog was de battle of Hastings, waar de pijl en boog gebruikt werden als artillerievuur. Een grote groep schutters vuurde een regen van pijlen af op de tegenstander zonder exact te richten, hierdoor werd er in de vijandelijke linie's dood en verderf gezaaid waardoor deze afgezwakt werden om daarna door de ridders en voetsoldaten te lijf te worden gegaan.

Met de komst van de kruisboog zwakte het gebruik van de handboog af omdat de kruisboog een pijl met meer kracht af kon schieten. Een pijl uit een kruisboog kon door het toentertijd gebruikte harnas heen schieten.

In Japan werd pijl en boog anders toegepast, hier waren het hoofdzakelijk de Samurai (vergelijkbaar met onze ridders) die pijl en boog hanteerden en die in plaats van de massale aanval van Europese schutters van meer preciesie gebruik maakte.

De meest bekende gebruikers van de pijl en boog waren uiteraard de indianen van Noord Amerika. Die met pijl en boog zelfs legers met buskruit geweren de baas konden.

Na de introductie van het buskruit en het geweer zwakte het gebruik van de handboog af als jacht- en oorlogswapen.Vanaf die tijd word de handboog vooral gebruikt voor de sport.

De oprichting van Houts Welvaren in 1877 had ook het boogschieten voor het vermaak tot doel.